"..aku mahu jadi lebih baik walaupun tidak bisa padamkan kesalahan-kesalahan masa lalu.."~Aini Amirah
Amira :): Perkahwinan.

Saturday, 19 May 2012

Perkahwinan.

asalamualaikum warahmatullah.. lama tak update blog yg tak seberapa ni. para pembaca sihat? ish2 ade ke org yg baca blog ni. haha.. hari ni jari2 saya yg comel ni terasa ringan nk update sikit blog ni pasal 'Perkahwinan' saya bkn gatal nk kahwin ke apa. umur masih setahun jagung, tak rela nk kahwin lagi.. hihi. sebenarnya hari ni 19 Mei bersamaan dgn 27 Jamadilakhir 1433(baru lepas tgk kalendar) sy pegi kenduri kahwin dekat kampung sy ipoh. dekat Simpang Pulai je sesape org ipoh tahu ler.. tak tahu, tanya Google. XD ok sambung.. sy bukan nk mengutuk. persandingan tu satu adat org melayu..kan? lepas menikah, baru ade buat majlis persandingan. kalau lah saya kahwin satu hari nanti (hihi) sy nak tak lah nk buat secara besar besaran yg grand2 sampai kena tempah dewan buat persandingan.. tak ke mambazir semua tu? -,- buat secara sederhana cukuplah. kalau boleh sy taknak bersanding ats pelamin pun. malunya masa tu..==" kalau bakal suami sy yg beria2 nk buat mcm tu sy taknak. sebab... segan lah. >_<

ini pendapat yg sy setuju. dapat drpd facebook Rusydee Artz.

"Kalau benarlah majlis perkahwinan kamu harapkan redha Allah sebagaimana tertera di kad walimah, maka janganlah pula cemarinya dengan baju pengantin yang menjolok mata, mendedah aurat, cutting melampau, make-up terlebih-lebih hingga suami pun susah nak mengecam wajah asal si isteri. Cukuplah sederhana pakaiannya, contohnya pasangan mempelai IM Hassan dan isterinya. Bertudung labuh, ringkas dan menutup aurat"


 saya nk tambah sikit, bkn saja pengantin yg kena pakai pakaian yg longgar dan tak nampak susuk tubuh badan. tetamu yg hadir pun digalakkan pakai pakaian yg sopan sikit. taknak lah pakai kebaya yg ketat dan kain dia terbelah. aduhh...kesian la dkt lelaki2 yg melihatnya berat mata memandang, berat lagi dosa yg dipikul :( asalamualaikum.. :)

1 comment:

  1. terjumpa e-book percuma, bagus untuk orang yang dah/nak kahwin… sharing is caring :) - Permata Yang Hilang - Panduan Hubungan Suami Isteri Melayu Islam

    ReplyDelete